Силова тренировка

 От силова тренировка се нуждае всеки човек, без значение от пол, възраст или възможности, за да подобри качеството си на живот. Силовата тренировка ключва упражнения със съпротивление с цел повишаване на силата. Съпротивлението може да се получи от различни източници като собственото тегло, свободни тежести и най-различни аксесоари, като: медицинска топка, пудовки, дори ластици. Нито един от използваните аксесоари не е по-добър или по-лош от останалите. Всеки от тях има стойност, само ако се използва както трябва.

Важно е да подберем упражнения и цикличност според нивото, на което е трениращия. Всички комплексни, многоставни упражнения са добри за силовата тренировка на начинаещ или на човек с малък/среден тренировъчен стаж.

Кардио тренировка

Неизменна част от постигането на добро здраве е кардио тренировката (тренировка/упражнения, които натоварват сърдечно-съдовата система).

Основни ползи от Кардио тренировката - намалява процента на подкожни мазнини, подобрява функциите на сърцето, подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите, намалява стреса, повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото.

Кардио упражнение може да се нарече всяко упражнение, което повишава честотата на сърдечния ритъм и циркулацията на кръвта. Тренировката може да бъде с уред / пътека, кростренажор, велоергометър, гребен тренажор, спинър и др./ или с подбрани упражнения изпълнени с подходяща интензивност. Забавни комплекси от движения и игри.

Тренировка за Мобилност

Това е тренировка, целяща подобряване на подвижността и гъвкавостта на тялото. Тук включваме динамично и статично разтягане, както и различни техники и похвати за развиване на еластичност на мускулите и увеличаване обема на движение във всички стави. Стабилност на тялото в пространството и координация.

При редовни и интензивни тренировки или обездвижване, много от мускулите се скъсяват, което нарушава мускулния баланс. Това пречи на нормалната стойка и движения и създава постоянно мускулно и ставно напрежение, което води до проблеми в опорно-двигателния апарат.